Friday, April 13, 2012

baru kini , ucapan yang baru berani aku luahkan...

hanya ikut kata haty sahaja :
bagi yg terasa maaf sagt2..ak hya mnusia biasa yg xkn mmpu menyimpn sgla2nya.
Sejak dari hary itu lagi macam-macam yg nak aku luahkan kat sini, coz macam-macam perasaan yang aku rasa.. sehinggakan aku tak dpt fikir perlu atau tidak aku rase perasaan tu.. berkali2 aku fikir sebelum tangan lancar menekan butang demi butang di keyboard ni... yela.. orang selalu pesan kalau nak orang lain jaga hati kite, kite perlu pandai jaga hati orang lain dulu.. 

ape yg aku rase.. dan apa yang akan aku luahkan bukan satu kesalahan. aku tak menunding jari malah dengan niat memberi pengajaran dan berkongsi pengalaman kepada sesapa juga yang singgah baca blog aku. macam aku kate dulu... ini blog aku... aku tulis di blog aku ... kalau tak suka jangan bace... easy kan... 

tak di nafikan kita bersifat tidak adil kalau nak menilai diri sendiri.. tpi adil kalau kita cuba menilai siapa kita.. dengan cara orang lain menilai kita...  aku menilai diri aku dengan cara : yes i know i'm not a good person , but i try to be a good one.. 

''enta ma wa turid'' 

terpulang pada sesiapa pun. masing2 ada cara masing-masing untuk tentukan siapa dirinya.. that my way..

Jangan mudah berkecil hati.. orang lain mudah nak mengatakan itu.. tapi kalau diri sendiri yang terkena apa pula balasan jawapan yang akan diberi..? setiap orang ada ragam dan ada cara... 
tidak hairan jika ada orang yang hidup hanya dengan dirinya sendiri.. lebey baik terasa hati dengan perbuatan diri sendiri dari berkecil hati dari perbuatan orang lain. kerna rasanya lebey sakit dari tusukan belati tajam. luka nya belum tentu sembuh pasti akan tertinggalnya kesan. 

''Ya Allah jadikan la hatiku kuat.''

doa yang mungkin berkesan.. tapi dimana letak nya kekuatan hati jika luka semakin hari semakin bertambah besarnya.. belum sempat di ubati .. di labuhkan lagi luka baru...

''who care when i hurt''... that de word... not de heart say.. 
kesian kan,,, jika berlaku pada korang sedri.. tapi tu yang aku rase.... just wan to share.. jangan ade pula yang terasa hati... abaikan jika berkaitan...

banyak perkara berlaku dalam satu hari.. tapi yang memberi kesan sangat sehingga hari ni dan mungkin seperti yg aku ckp.... tak kan hilang melainkan meninggalkan kesan..

setiap orang ada masalah sendiri macm tu juga aku... tak de tempat nak aku luah hanya blog kesayangan saja yang sering menjadi tempat untuk aku mengadu domba... mesti korang tertanya mana kawan2 , mana keluarga .. dan lain2.... 

mengadu pada manusia tentang masalah kita sebenarnya bukan penawar untuk melegakan perasaan sebaliknya menambahkan lagi luka perasaan... hanya satu tempat yang benar .. aku sedar aku perlu untuk mengadu kepada Nya.. hanya aku sahaja yang masih alpa.. doakan aku untuk itu... :



sakit bila rasa tidak diperlukan... apa lagi nak di buat apa lagi nak dikata..
biarkan aku yang rasa kerna aku tak mahu 
menahan titis-titis air mata itu satu penyeksaan hati... pedihnya nun jauh di sudut hati... maaf jika aku pergi.... bukan niat tapi menjaga hati sendiri.. 

belum pun hilang dengan kelukaan hati itu... datang pula kesakitan baru... bukan aku kesah untuk mereka bersuka ria... dan tak pernah aku kesah untuk bersama lagi-lagi dengan kehadiran '' wanita '' bukan nama sebenar..apw yg ak hya nk bgtaw i wil mis a lot that moment, yup ! mgkin ade yg mgbl dye drpd ak skg, tp xpela klo dye bhgia , ak trut mrsakan bhgia jge.hmm.. cuma terasa hati... siapa aku dan siapa dia... tapi takpa la.... mereka boleh buat keputusan sendiri.. dan kini aku tahu.. siapa kawan yang menyayangi dan siapa kawan yang minta disayangi...mugkin salah aq , aq tidak nmpak ak minx maaf ! jrk mse yg mjaohkn kte mmbuatkn ak mula mmbwa diri ak sndiri.mgkin ak lembik sgt , smpi hati sndiri ak abaikan.lbhkn mjga hati yg lain sblum ni.ak time.mgkin org tgk ak mgkn bkn ak yg dlu,yg sng dpijk2 ,yg slloo lmh dgn pckapan org lain.ye ! ak sedar tp xbkmna ak x punya hati perut ! hmm..org laen xtaw xpe ! ckup shja ALLAH ketahui sglya.mgkin ak xsprti dlu sbb skg ak baru taw mghrgai sekeping HATI AKU SENDIRI.
hmm, n now , ak mule kuat n bia ape org kate ak da xkesa.mgkin setiap yg tjadi ade hkmahnya kan ?:) its oke.ak akn cbe pbaiki diri ini sebaek mgkin tnpa ade yg myakiti dan disakiti.

alhamdulilah,skg ak mula kuat wlupn tiada yg dtg mmbntu..ak bsyulur sbb ak msh punya rmai kwn yg phm prsaan ak..mgkin ape yg ak buat sblom ni ,dy xkn phm nape ak buat mcm tuh..dmi untk kte jge.mgkin d matanya , ak slh..mgkin jge dmatanya ak selfish...hmm...ak terima ape juanya...p/s : wlupn ape yg tjde sahabat tetap sahabat selamanyakan ? :) n even pape jd, ak msh dcni untk ko.yup ! 

mgkn sblom ney...ak hya mgalirkn mate untk tmn haty ak,n jge untk shbt2ku.roomate ak slloo ckp,xpe ! biarlah org buat kte,jgn kite buat org.mrh dgn mrh mmg tiada penyelesaiannye.n skg ape yg ak mmpu hya diam dan bljr dri pglmn.pglmn akn lbh mendewasakan kite.

tiada siapa mampu menzahirkan semua apa yang dirasakan... kerna tersekat2 untuk terluah kerna masih ada lagi sifat menjaga hati orang lain.. betapa baiknya seketul daging yang dipanggil hati... syukur punyai hati yang sanggup disakiti .... 

dunia itu indah.... dunia itu sangat berwarna warni dengan corak yang pelbagai... bagaimana ia di warnai?? bagaimana ia penuh dengan corak... kerna ada nya manusia yang punyai rasa hati.... 
menjaga tutur kata .. menjaga perilaku... bukan menyembunyikan sengketa.... bermanis mulut dihadapan.. berbuih kata mengutuk dibelakang....simpan sifat hipokrit anda semua.... jangan bangga jika anda bahagia dengan sifat hipokrit.... akhir yang dirasa pernuh perit....

bukan berlagak baik , bukan mendongak kelangit... hanya kata yang punya makna...sama-sama nilai buruk dan baik.. moga hari-hari penuh kebahagian yang tercalit.... 

aku hanya berkongsi kata berkongsi rasa... 

created by : me :)

Friday, April 13, 2012

baru kini , ucapan yang baru berani aku luahkan...

hanya ikut kata haty sahaja :
bagi yg terasa maaf sagt2..ak hya mnusia biasa yg xkn mmpu menyimpn sgla2nya.
Sejak dari hary itu lagi macam-macam yg nak aku luahkan kat sini, coz macam-macam perasaan yang aku rasa.. sehinggakan aku tak dpt fikir perlu atau tidak aku rase perasaan tu.. berkali2 aku fikir sebelum tangan lancar menekan butang demi butang di keyboard ni... yela.. orang selalu pesan kalau nak orang lain jaga hati kite, kite perlu pandai jaga hati orang lain dulu.. 

ape yg aku rase.. dan apa yang akan aku luahkan bukan satu kesalahan. aku tak menunding jari malah dengan niat memberi pengajaran dan berkongsi pengalaman kepada sesapa juga yang singgah baca blog aku. macam aku kate dulu... ini blog aku... aku tulis di blog aku ... kalau tak suka jangan bace... easy kan... 

tak di nafikan kita bersifat tidak adil kalau nak menilai diri sendiri.. tpi adil kalau kita cuba menilai siapa kita.. dengan cara orang lain menilai kita...  aku menilai diri aku dengan cara : yes i know i'm not a good person , but i try to be a good one.. 

''enta ma wa turid'' 

terpulang pada sesiapa pun. masing2 ada cara masing-masing untuk tentukan siapa dirinya.. that my way..

Jangan mudah berkecil hati.. orang lain mudah nak mengatakan itu.. tapi kalau diri sendiri yang terkena apa pula balasan jawapan yang akan diberi..? setiap orang ada ragam dan ada cara... 
tidak hairan jika ada orang yang hidup hanya dengan dirinya sendiri.. lebey baik terasa hati dengan perbuatan diri sendiri dari berkecil hati dari perbuatan orang lain. kerna rasanya lebey sakit dari tusukan belati tajam. luka nya belum tentu sembuh pasti akan tertinggalnya kesan. 

''Ya Allah jadikan la hatiku kuat.''

doa yang mungkin berkesan.. tapi dimana letak nya kekuatan hati jika luka semakin hari semakin bertambah besarnya.. belum sempat di ubati .. di labuhkan lagi luka baru...

''who care when i hurt''... that de word... not de heart say.. 
kesian kan,,, jika berlaku pada korang sedri.. tapi tu yang aku rase.... just wan to share.. jangan ade pula yang terasa hati... abaikan jika berkaitan...

banyak perkara berlaku dalam satu hari.. tapi yang memberi kesan sangat sehingga hari ni dan mungkin seperti yg aku ckp.... tak kan hilang melainkan meninggalkan kesan..

setiap orang ada masalah sendiri macm tu juga aku... tak de tempat nak aku luah hanya blog kesayangan saja yang sering menjadi tempat untuk aku mengadu domba... mesti korang tertanya mana kawan2 , mana keluarga .. dan lain2.... 

mengadu pada manusia tentang masalah kita sebenarnya bukan penawar untuk melegakan perasaan sebaliknya menambahkan lagi luka perasaan... hanya satu tempat yang benar .. aku sedar aku perlu untuk mengadu kepada Nya.. hanya aku sahaja yang masih alpa.. doakan aku untuk itu... :



sakit bila rasa tidak diperlukan... apa lagi nak di buat apa lagi nak dikata..
biarkan aku yang rasa kerna aku tak mahu 
menahan titis-titis air mata itu satu penyeksaan hati... pedihnya nun jauh di sudut hati... maaf jika aku pergi.... bukan niat tapi menjaga hati sendiri.. 

belum pun hilang dengan kelukaan hati itu... datang pula kesakitan baru... bukan aku kesah untuk mereka bersuka ria... dan tak pernah aku kesah untuk bersama lagi-lagi dengan kehadiran '' wanita '' bukan nama sebenar..apw yg ak hya nk bgtaw i wil mis a lot that moment, yup ! mgkin ade yg mgbl dye drpd ak skg, tp xpela klo dye bhgia , ak trut mrsakan bhgia jge.hmm.. cuma terasa hati... siapa aku dan siapa dia... tapi takpa la.... mereka boleh buat keputusan sendiri.. dan kini aku tahu.. siapa kawan yang menyayangi dan siapa kawan yang minta disayangi...mugkin salah aq , aq tidak nmpak ak minx maaf ! jrk mse yg mjaohkn kte mmbuatkn ak mula mmbwa diri ak sndiri.mgkin ak lembik sgt , smpi hati sndiri ak abaikan.lbhkn mjga hati yg lain sblum ni.ak time.mgkin org tgk ak mgkn bkn ak yg dlu,yg sng dpijk2 ,yg slloo lmh dgn pckapan org lain.ye ! ak sedar tp xbkmna ak x punya hati perut ! hmm..org laen xtaw xpe ! ckup shja ALLAH ketahui sglya.mgkin ak xsprti dlu sbb skg ak baru taw mghrgai sekeping HATI AKU SENDIRI.
hmm, n now , ak mule kuat n bia ape org kate ak da xkesa.mgkin setiap yg tjadi ade hkmahnya kan ?:) its oke.ak akn cbe pbaiki diri ini sebaek mgkin tnpa ade yg myakiti dan disakiti.

alhamdulilah,skg ak mula kuat wlupn tiada yg dtg mmbntu..ak bsyulur sbb ak msh punya rmai kwn yg phm prsaan ak..mgkin ape yg ak buat sblom ni ,dy xkn phm nape ak buat mcm tuh..dmi untk kte jge.mgkin d matanya , ak slh..mgkin jge dmatanya ak selfish...hmm...ak terima ape juanya...p/s : wlupn ape yg tjde sahabat tetap sahabat selamanyakan ? :) n even pape jd, ak msh dcni untk ko.yup ! 

mgkn sblom ney...ak hya mgalirkn mate untk tmn haty ak,n jge untk shbt2ku.roomate ak slloo ckp,xpe ! biarlah org buat kte,jgn kite buat org.mrh dgn mrh mmg tiada penyelesaiannye.n skg ape yg ak mmpu hya diam dan bljr dri pglmn.pglmn akn lbh mendewasakan kite.

tiada siapa mampu menzahirkan semua apa yang dirasakan... kerna tersekat2 untuk terluah kerna masih ada lagi sifat menjaga hati orang lain.. betapa baiknya seketul daging yang dipanggil hati... syukur punyai hati yang sanggup disakiti .... 

dunia itu indah.... dunia itu sangat berwarna warni dengan corak yang pelbagai... bagaimana ia di warnai?? bagaimana ia penuh dengan corak... kerna ada nya manusia yang punyai rasa hati.... 
menjaga tutur kata .. menjaga perilaku... bukan menyembunyikan sengketa.... bermanis mulut dihadapan.. berbuih kata mengutuk dibelakang....simpan sifat hipokrit anda semua.... jangan bangga jika anda bahagia dengan sifat hipokrit.... akhir yang dirasa pernuh perit....

bukan berlagak baik , bukan mendongak kelangit... hanya kata yang punya makna...sama-sama nilai buruk dan baik.. moga hari-hari penuh kebahagian yang tercalit.... 

aku hanya berkongsi kata berkongsi rasa... 

created by : me :)